09 January, 2011

Ikan Bakar & Kicap Asam Limau

Enaknya ikan bakar.. mudah saja..

Ikan bakar
---------------
2 ekor ikan , terpulang ikan apa yg anda ada.. kembung boleh.. cencaru boleh
siang ikan.. basuh bersih2...
lumur dengan garam & sedikit kunyit
jika ada pemanggang & arang.. bolehlah dibakar cara begitu..
tiada pun tidak mengapa.. gunakan kuali non stick..
sapu sedikit mentega.. masakkan atas kuali... kalau saya, terus tutup dgn tudung kuali.. biar cepat masak.. balikkan utk memasak bahagian sebelah ye..


Kuah kicap
-----------------
kicap dimasukkan di dalam mangkuk.. saya suka kicap kipas udang warna merah tu ya... yg manis tu..
satukan dengan hirisan bawang merah, cili merah/cili padi
air limau kasturi jgn lupa ya..
rasa2 la sikit.. kalau tak suka pekat, tambahkan sedikit air panas..
gaul rata..


enaknya.. makan dgn nasi panas2...

No comments:

Post a Comment