Suka makan daging black pepper? Ini resepi mudah yang biasa saya buat. Bahan pun sedikit (save bajet.. hahaha)
Bahan:
Daging secukupnya (lembu/kerbau..)
Kicap Manis
Sos Tiram
Gula
2 sudu makan Lada hitam (ditumbuk)
1 labu bawang besar dihiris
Cara memasak:
- hiris daging nipis2
- dalam satu mangkuk, satukan daging dengan 5 sudu kicap manis, 2 sudu sos tiram, 2 sudu gula & lada hitam yang ditumbuk, gaul sebati dan perapkan selama 1 jam
- panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga naik bau
- masukkan daging perapan dan goreng hingga masak
- jika mahu berkuah, masukkan sedikit air
- jika mahu bersayur, boleh juga ditambahkan lada benggala/lobak merah/kentang yang telah digoreng
# Untuk orang pantang bersalin, cara memasak boleh ditukar kepada memanggang
Guna lada hitam asli baru ummpph!!
Gambar hiasan sumber Google:
No comments:
Post a Comment